بیماری عروقی چیست؟

بیماری عروقی شامل هر شرایطی است که بر سیستم گردش خون یا سیستم عروق خونی شما تأثیر بگذارد. این از بیماری‌های شریان‌ها، سیاهرگ‌ها و رگ‌های لنفاوی تا اختلالات خونی که بر گردش خون تأثیر می‌گذارد، متغیر است. عروق عبارتند از لوله‌های خونی که خون را از قلب به سایر اندام‌های بدن منتقل می‌کنند و نقش بسیار مهمی در عرضه اکسیژن و مواد مغذی به اندام‌ها دارند. بیماری‌های عروقی می‌توانند در انواع مختلف اتفاق بیفتند و عوامل متعددی می‌توانند باعث ایجاد این بیماری‌ها شوند

ورید پا

بیماری عروقی (واسکولوپاتی):

بیماری عروقی (واسکولوپاتی) عروق خونی را تحت تاثیر قرار می دهد که اکسیژن و مواد مغذی را در سراسر بدن شما حمل می کند و مواد زائد را از بافت های شما خارج می کند. مشکلات رایج عروقی به این دلیل اتفاق می‌افتند که پلاک (ساخته شده از چربی و کلسترول) جریان خون را در داخل شریان‌ها یا سیاهرگ‌ها کند یا مسدود می‌کند. تغییرات سبک زندگی اغلب کمک می کند، اما برخی از افراد به دارو یا جراحی نیاز دارند.
رگ های خونی لوله های الاستیک مانندی هستند که خون را به هر قسمت از بدن شما می رسانند. رگ های خونی عبارتند از:
-شریان هایی که خون را از قلب شما دور می کنند.
-سیاهرگ هایی که خون را به قلب شما برمی گرداند.
مویرگ‌ها، ریزترین رگ‌های خونی شما، که رگ‌های کوچک و شریان‌های شما را به هم متصل می‌کنند، اکسیژن و مواد مغذی را به بافت‌های شما می‌رسانند و ضایعات آن‌ها را از بین می‌برند.


برخی از بیماری های عروقی بر شریان های شما تأثیر می گذارد، در حالی که برخی دیگر در رگ های شما رخ می دهند. آنها همچنین می توانند فقط در قسمت های خاصی از بدن شما رخ دهند.
بیماری شریان محیطی:
مانند رگ‌های خونی قلب (شریان‌های کرونری)، شریان‌های محیطی (رگ‌های خونی خارج از قلب) نیز ممکن است دچار تصلب شرایین، تجمع پلاک (رسوب‌های چربی و کلسترول) در داخل آنها شوند. با گذشت زمان، این تجمع باعث باریک شدن شریان می شود. در نهایت، شریان باریک باعث جریان کمتر خون می شود که ممکن است منجر به ایسکمی یا جریان خون ناکافی به بافت بدن شما شود. انواع بیماری شریانی محیطی عبارتند از:
بیماری شریان محیطی: انسداد در پاهای شما. از دست دادن کامل گردش خون می تواند منجر به قانقاریا و از دست دادن اندام شود.
سندرم ایسکمیک روده: انسداد در رگ های خونی که به سیستم گوارش شما منتهی می شود.
بیماری شریان کلیوی: انسداد در شریان های کلیوی می تواند باعث بیماری شریان کلیوی و نارسایی کلیه شود.
سندرم گیر افتادگی پوپلیتئال: یک بیماری عروقی نادر است که پاهای برخی از ورزشکاران جوان را درگیر می کند. عضله و تاندون‌های نزدیک زانو شریان پوپلیتئال را فشرده می‌کنند و جریان خون را به پایین ساق محدود می‌کنند و احتمالاً به شریان آسیب می‌رسانند.
پدیده رینود: شامل اسپاسم عروق کوچک انگشتان دست، و گاهی اوقات انگشتان پا، ناشی از قرار گرفتن در معرض سرما یا استرس است.
بیماری بورگر: معمولاً شریان‌های کوچک و متوسط، سیاهرگ‌ها و اعصاب را درگیر می‌کند. اگرچه علت ناشناخته است، اما ارتباط قوی با مصرف یا قرار گرفتن در معرض تنباکو وجود دارد. شریان‌های بازوها و پاهای شما باریک یا مسدود می‌شوند و باعث کمبود خون (ایسکمی) به انگشتان، دست‌ها، پاها و پاهای شما می‌شوند. در صورت انسداد شدید، بافت ممکن است بمیرد (گانگرن)، که باعث می شود انگشتان دست و پاهای آسیب دیده قطع شوند. التهاب ورید سطحی و علائم رینود نیز ممکن است رخ دهد.
مشکلات شریان کاروتید:
اینها در دو شریان اصلی کاروتید در گردن شما اتفاق می افتد.
بیماری شریان کاروتید: انسداد یا باریک شدن در شریان های تغذیه کننده مغز شما. این می تواند منجر به حمله ایسکمیک گذرا  یا سکته مغزی شود.
تشریح شریان کاروتید: به صورت پارگی در یک لایه از دیواره شریان شما شروع می شود. خون از این پارگی نشت می کند و بین لایه های دیوار پخش می شود.
تومورهای بدن کاروتید: در بافت عصبی اطراف شریان کاروتید شما رشد می کند.
آنوریسم شریان کاروتید: برآمدگی در دیواره شریان شما که دیواره را ضعیف می کند و ممکن است باعث پارگی شود.
بیماری وریدی:

وریدها لوله های منعطف و توخالی با فلپ هایی در داخل هستند که دریچه نامیده می شوند. هنگامی که عضلات شما منقبض می شوند، این دریچه های یک طرفه باز می شوند و خون در رگ های شما حرکت می کند. هنگامی که ماهیچه‌های شما شل می‌شوند، دریچه‌ها بسته می‌شوند و خون در یک جهت در رگ‌های شما جریان پیدا می‌کند.

اگر دریچه های داخل رگ های شما آسیب ببینند، ممکن است دریچه ها به طور کامل بسته نشوند. این اجازه می دهد تا خون در هر دو جهت جریان یابد. هنگامی که عضلات شما شل می شوند، دریچه های داخل وریدهای آسیب دیده نمی توانند خون را نگه دارند. این می تواند باعث تجمع خون یا تورم در رگ های شما شود. رگ ها برآمده شده و مانند طناب هایی در زیر پوست به نظر می رسند. خون شروع به حرکت آهسته‌تری در رگ‌های شما می‌کند و ممکن است به کناره‌های دیواره عروق شما بچسبد. علائم شامل سنگینی، درد، تورم، ضربان یا خارش است. لخته های خون می توانند تشکیل شوند.

  • رگ‌های واریسی: رگ‌های برآمده، متورم، بنفش رنگ، که درست زیر پوست شما دیده می‌شود. دریچه های آسیب دیده در داخل سیاهرگ ها باعث این امر می شود.
  • رگ‌های عنکبوتی: ترک‌های کوچک قرمز یا بنفش روی زانوها، ساق پا یا ران‌ها. مویرگ های متورم (رگ های خونی کوچک) باعث این امر می شود.
  • سندرم کلیپل ترناونی: یک اختلال عروقی مادرزادی نادر (در بدو تولد وجود دارد).
  • سندرم می-ترنر: شریان ایلیاک راست ورید ایلیاک چپ شما را فشرده می کند، که خطر ترومبوز ورید عمقی در اندام چپ را افزایش می دهد.
  • سندرم خروجی قفسه سینه: گروهی از اختلالات که با فشردگی، آسیب یا تحریک اعصاب و/یا رگ‌های خونی (شریان‌ها و وریدها) در ناحیه تحتانی گردن، زیر بغل و بالای قفسه سینه اتفاق می‌افتد.
  • نارسایی مزمن وریدی: شرایطی که زمانی اتفاق می‌افتد که دیواره وریدی و/یا دریچه‌های وریدهای پا به طور موثر کار نمی‌کنند و بازگشت خون از پاها به قلب را دشوار می‌کند.

لخته شدن خون در شریان های شما می تواند خطر سکته مغزی، حمله قلبی، درد شدید پا، مشکل در راه رفتن یا حتی از دست دادن اندام را افزایش دهد.

حالت های بیش از حد انعقاد یا اختلالات لخته شدن خون: شرایطی که افراد را در معرض افزایش خطر ابتلا به لخته شدن خون قرار می دهد، زیرا احتمال تشکیل لخته های خونی (قابل انعقاد) در شریان ها و سیاهرگ ها را افزایش می دهد. شما می توانید این شرایط را به ارث ببرید (مادرزادی، در بدو تولد رخ می دهد) یا آنها را به دست آورید. این اختلالات شامل سطوح بالایی از عوامل در خون شما هستند که باعث لخته شدن خون می شوند (فیبرینوژن، پروترومبین) یا پروتئین های ضد انعقاد طبیعی (رقیق کننده خون) کافی (آنتی ترومبین، پروتئین سی، پروتئین اس). تهاجمی ترین اختلالات شامل آنتی بادی های ضد فسفولیپید در گردش است که می تواند باعث ایجاد لخته در شریان ها و سیاهرگ ها شود.
آترواسکلروز: یکی از انواع مهم بیماری عروقی، آترواسکلروز است که به تراکم چربی و توده‌ها در دیواره‌های عروق اطلاق می‌شود. این توده‌ها باعث انسداد عروق شده و می‌توانند به تشکیل لخته خونی و ایجاد اختلالات جریان خون منجر شوند. در نتیجه، انسداد عروق می‌تواند باعث بروز حوادث مانند سکته قلبی و سکته مغزی شود.

  • ترومبوز ورید عمقی: لخته خونی که در ورید عمقی ایجاد می شود.
  • آمبولی ریه: لخته خونی که از ورید جدا می شود و به سمت ریه ها می رود.
  • ترومبوز ورید زیر بغل که به آن سندرم پاژه شروتر نیز گفته می شود: شایع ترین بیماری عروقی که ورزشکاران جوان و رقابتی را تحت تاثیر قرار می دهد. این وضعیت زمانی ایجاد می شود که استخوان ترقوه (ترقوه)، دنده اول یا عضله اطراف یک ورید زیر بغل شما (زیر بغل) یا جلوی شانه شما (ورید ساب ترقوه) را فشرده می کند. این خطر لخته شدن خون را افزایش می دهد.
  • ترومبوفلبیت سطحی: لخته شدن خون در سیاهرگ درست زیر پوست شما.

آنوریسم آئورت:

آنوریسم یک برآمدگی غیر طبیعی در دیواره رگ خونی است. آنوریسم ها می توانند در هر رگ خونی ایجاد شوند، اما بیشتر در آئورت (آنوریسم آئورت) که رگ اصلی خونی است که قلب را ترک می کند، رخ می دهد:

 

  • آنوریسم آئورت توراسیک.
  • آنوریسم آئورت شکمی.
  • دیسپلازی فیبروماسکولار

دیسپلازی فیبروماسکولار: یک بیماری نادر پزشکی است که در آن افراد رشد سلولی غیرطبیعی در دیواره شریان های متوسط ​​و بزرگ خود دارند. این می‌تواند باعث شود که شریان‌هایی که رشد غیرطبیعی دارند مهره‌دار به نظر برسند و باریک شوند. این می تواند باعث مشکلاتی در شریان ها، از جمله آنوریسم و ​​دیسکسیون شود.

لنف ادم:

سیستم لنفاوی شامل شبکه گسترده ای از عروق لنفاوی و غدد لنفاوی است که به هماهنگ کردن عملکرد سیستم ایمنی بدن برای محافظت از بدن در برابر مواد خارجی کمک می کند. لنف ادم، تجمع غیرطبیعی مایع، زمانی ایجاد می شود که عروق لنفاوی یا غدد لنفاوی از بین رفته، آسیب دیده، آسیب دیده یا برداشته شوند.

  • لنف ادم اولیه (نادر): برخی از افراد بدون رگ های لنفاوی خاصی به دنیا می آیند یا دارای ناهنجاری هایی در آنها هستند.
  • لنف ادم ثانویه: در نتیجه انسداد یا وقفه ای رخ می دهد که سیستم لنفاوی را تغییر می دهد. علل این امر عبارتند از: عفونت، بدخیمی، جراحی، تشکیل بافت اسکار، تروما، ترومبوز ورید عمقی ، پرتودرمانی یا سایر درمان های سرطان.

واسکولیت:

رگ های خونی شما ممکن است به دلیل دارو، عفونت یا علت ناشناخته ملتهب شوند. این می تواند عبور خون از طریق رگ های خونی را دشوار کند. این گاهی اوقات با شرایط روماتولوژیک یا بیماری بافت همبند همراه است. واسکولیت همچنین می تواند باعث ایجاد آنوریسم شود.

 

واسکولوپاتی چه کسانی را تحت تاثیر قرار می دهد؟

برخی از افراد با بیماری های عروقی متولد می شوند که از والدین خود به ارث می برند. در این موارد مانند اختلالات انعقادی خون، از سنین پایین‌تر شروع به برخورد با این موضوع می‌کنند. با این حال، بسیاری از بیماری های عروقی در طول زمان به دلیل تجمع پلاک (چربی و کلسترول) در شریان ها مانند بیماری شریان محیطی یا بیماری شریان کاروتید ایجاد می شوند. آترواسکلروز، تصلب شرایین، می تواند از نوجوانی شروع شود و در میانسالی یا بعد از آن مشکلاتی را ایجاد کند.

بیماری عروقی چقدر شایع است؟

بیماری های عروقی در آمریکا بسیار شایع هستند، تا حدی به این دلیل که بسیاری از افراد وزن بیش از حد دارند و دیابت دارند. شایع ترین بیماری های عروقی شامل بیماری شریان محیطی  و بیماری شریان کاروتید است.

علائم بیماری شریان محیطی:

  • بیماری شریان محیطی: درد یا گرفتگی پا با فعالیت، اما با استراحت بهبود می یابد. تغییر رنگ پوست؛ زخم یا زخم و پاهای خسته.
  • سندرم ایسکمیک روده (یا ایسکمی مزانتریک): درد شدید معده، حالت تهوع، استفراغ، اسهال، ترس از غذا و کاهش وزن.
  • بیماری شریان کلیوی: فشار خون کنترل نشده (فشار خون بالا)، نارسایی احتقانی قلب و عملکرد غیر طبیعی کلیه.
  • سندرم گیر افتادگی پوپلیتئال: گرفتگی پا و پا، بی حسی، گزگز، تغییر رنگ.
  • پدیده رینود: انگشتان دست و پا که قرمز، آبی یا سفید، ضربان دار، گزگز، قرمزی به نظر می رسند.
  • بیماری بورگر: درد در بازوها، دست‌ها، پاها و پاها، حتی در حالت استراحت. انگشتان دست یا پا آبی یا کم رنگ.

علائم مشکلات شریان کاروتید:

  • بیماری شریان کاروتید: معمولاً تا سکته مغزی یا حمله ایسکمیک گذرا (مینی سکته مغزی) هیچ علامتی ندارد. علائم این موارد شامل مشکلات بینایی یا گفتاری، گیجی و مشکل در حافظه است.
  • تشریح شریان کاروتید: سردرد، گردن درد و درد چشم یا صورت.
  • تومورهای بدن کاروتید: تپش قلب، فشار خون بالا، تعریق و سردرد.
  • آنوریسم شریان کاروتید: سکته مغزی یا حمله ایسکمیک گذرا (سکته کوچک).

علائم بیماری وریدی:

  • رگهای واریسی و رگهای عنکبوتی: تورم، درد، رگهای آبی یا قرمز روی پاها قابل مشاهده است.
  • سندرم کلیپل-ترناونی: درد یا سنگینی در پا یا بازو.
  • سندرم می ترنر: تورم، حساسیت، درد در ساق پا، قرمزی یا تغییر رنگ پوست.
  • سندرم خروجی توراسیک: درد گردن، بازو و شانه، سوزن سوزن شدن و بی حسی در بازو یا دست.
  • نارسایی مزمن وریدی: گرفتگی عضلات پا، سنگینی یا درد پاها، تورم یا درد در پاها.

لخته شدن خون:

  • اختلالات لخته شدن خون: ترومبوز ورید عمقی، آمبولی ریه.
  • ترومبوز ورید عمقی: درد، تورم، گرمی در ساق پا، قرمزی پوست.
  • آمبولی ریه: سرفه خونی، درد قفسه سینه، تنگی نفس.
  • ترومبوز ورید زیر بغل: تورم، سنگینی یا درد در بازو یا دست، پوستی که آبی به نظر می رسد.
  • ترومبوفلبیت سطحی: التهاب، درد، گرمی اطراف رگ، پوست قرمز.

علائم آنوریسم آئورت:

  • آنوریسم آئورت توراسیک: درد قفسه سینه، ضربان قلب سریع، مشکل در بلع، گردن متورم.
  • آنوریسم آئورت شکمی: درد شکم یا کمر، سرگیجه، حالت تهوع و استفراغ، ضربان قلب سریع (در صورت پارگی آنوریسم).

علائم دیسپلازی فیبروماسکولار:

دیسپلازی فیبروماسکولار :گردن درد، تغییرات بینایی، فشار خون بالا، سرگیجه، شنیدن "احساس غش" یا شنیدن ضربان قلب در گوش.

علائم لنف ادم:

تورم، اغلب در بازوها یا پاهای شما.

علائم واسکولیت:

احساس خوب نشدن، تب، تورم.

چه چیزی باعث بیماری عروقی می شود؟

برای برخی از مشکلات عروقی، علت آن مشخص نیست. علل بیماری عروقی عبارتند از:

  • کلسترول بالا.
  • فشار خون بالا.
  • سیگار کشیدن یا استفاده از محصولات تنباکو.
  • دیابت.
  • ژن هایی که از والدین خود دریافت می کنید.
  • داروها.
  • جراحت.
  • عفونت.
  • لخته شدن خون.
-.jpg

بیماری عروقی چگونه تشخیص داده می شود؟

ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما می خواهد یک معاینه فیزیکی انجام دهد و سابقه پزشکی شما و همچنین سابقه بیماری هایی که در خانواده شما وجود دارد را دریافت کند. این به ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی شما کمک می‌کند زمانی که کفش‌ها و جوراب‌های خود را قبل از معاینه شما در می‌آورید، به دنبال بیماری عروقی باشد.

بسته به نوع بیماری عروقی که ارائه دهنده شما مشکوک است، ممکن است آزمایش خون و تصویربرداری انجام دهد.

چه آزمایشاتی برای تشخیص واسکولوپاتی انجام می شود؟

بسیاری از بیماری های عروقی شامل لخته شدن یا انسداد در رگ های خونی است. برای تشخیص این موارد، ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما باید بتواند با استفاده از روش های تصویربرداری که شامل:

 

  • سونوگرافی عروقی.
  • آنژیوگرافی کاتتر.
  • سی تی آنژیوگرافی
  • آنژیوگرافی ام آر

پیشگیری بیماری عروقی:

به طور کلی، پیشگیری از بیماری عروقی بسیار مهم است و ایجاد عادات سالم در زندگی روزمره می‌تواند به حفظ سلامتی عروق و جلوگیری از بیماری‌های جدی مرتبط با آن کمک کند. اصولاً، شناختن علائم و عوامل خطر، مراجعه به پزشک به منظور ارزیابی منظم سلامت عروق، و اعمال تغییرات مثبت در سبک زندگی می‌توانند به جلوگیری از بیماری عروقی کمک کنند.

بیماری عروقی چگونه درمان می شود؟

تغذیه سالم و ورزش بیشتر می تواند به بسیاری از بیماری های عروقی کمک کند. برای دیگران، ممکن است نیاز به مصرف دارو یا انجام یک عمل جراحی داشته باشید. درمان بیماری های عروقی بسته به شرایط متفاوت است.

درمان بیماری شریان محیطی:

  • بیماری شریان محیطی: رژیم غذایی، ورزش، دارو، جراحی.
  • سندرم ایسکمیک روده: داروی ضد درد، داروهای لخته شکن، برداشتن لخته خون با جراحی. آنژیوپلاستی، استنت گذاری یا جراحی بای پس برای موارد مزمن.
  • بیماری شریان کلیوی: رژیم غذایی کم نمک و برای قلب سالم. داروی فشار خون بالا، استاتین ها.
  • سندرم گیر افتادن پوپلیتئال: جراحی برای آزادسازی شریان پوپلیتئال.
  • پدیده رینود: دست ها و پاها را گرم نگه دارید. دارویی مصرف کنید که به رگ‌های خونی کمک می‌کند باز (گشاد) بمانند.
  • بیماری بورگر: محصولات تنباکو را ترک کنید. انگشتان دست و پا را گرم کنید. برای باز کردن رگ های خونی دارو (وازوودیلاتور) مصرف کنید.

درمان مشکلات شریان کاروتید:

  • بیماری شریان کاروتید: رژیم غذایی سالم تر داروهای رقیق کننده خون و کاهش دهنده کلسترول. برداشتن پلاک (آندارترکتومی کاروتید). آنژیوپلاستی و استنت گذاری برای باز نگه داشتن شریان.
  • تشریح شریان کاروتید: ضد پلاکت، ضد انعقاد، استنت گذاری.
  • تومورهای بدن کاروتید: برداشتن تومور با جراحی.
  • آنوریسم شریان کاروتید: داروهای ضد فشار خون، داروهای کاهش دهنده کلسترول، داروهای لخته شکن. جراحی بای پس یا استنت پیوند.

درمان بیماری وریدی:

  • وریدهای واریسی و وریدهای عنکبوتی: حذف با استفاده از گرما، آب نمک یا لیزر درمانی.
  • سندرم کلیپل ترناونی: همان درمان وریدهای واریسی.
  • سندرم می-ترنر: مانند ترومبوز ورید عمقی.
  • سندرم خروجی توراسیک: فیزیوتراپی، دارو.
  • نارسایی مزمن وریدی: پاها را به طور مکرر حرکت دهید و جوراب های فشاری بپوشید. درمان ورید با آب نمک، لیزر یا برداشتن از طریق یک برش.

درمان لخته خون:

  • اختلالات لخته شدن خون: مانند ترومبوز ورید عمقی و آمبولی ریه.
  • ترومبوز ورید عمقی : پاهای خود را بالا بیاورید. داروهای رقیق کننده خون و داروهای ضد درد مصرف کنید.
  • آمبولی ریه: رقیق کننده های خون و ترومبولیتیک ها. روش برداشتن لخته
  • ترومبوز ورید زیر بغل: ترومبولیتیک ها، رقیق کننده های خون. برداشتن لخته.
  • ترومبوفلبیت سطحی: اندام آسیب دیده خود را بالای قلب خود قرار دهید. از کمپرس گرم استفاده کنید. جوراب ساق بلند بپوشید. ورید را با جراحی خارج کنید.

درمان آنوریسم آئورت:

آنوریسم آئورت توراسیک: جراحی برای قرار دادن پیوند پارچه یا استنت. این می تواند بسته به محل و روش جراحی یک جراحی بزرگ باشد.
آنوریسم آئورت شکمی: جراحی برای قرار دادن پیوند. ترمیم اندوواسکولار کمتر تهاجمی است.
مشاوره آنلاین
درمان به کمک ارایه اطلاعات به بیمار جدید ترین و کم هزینه ترین راه جهت ارتقای سطح سلامت و افزایش کیفیت زندگی افراد است.ما اینجا هستیم تا به شما در شناخت مشکلات و اختلالات اصلی ترین اندام حرکتی بدن به شما خدمات مشاوره کارشناسان مرکز پاپزشکی را ارائه دهیم.

مشاوره با ما

درمان به کمک ارایه اطلاعات به بیمار جدید ترین و کم هزینه ترین راه جهت ارتقای سطح سلامت و افزایش کیفیت زندگی افراد است. در اطلاعات درمانی آگاهی های لازم پیرامون وضعیت فعلی و راه کار های درمان و پیشگیری از بروز مجدد رخداد پاتولوژیک به بیمار آموزش داده شده و خود اوست که نقش محوری را در اصلاح وضعیت خود ایفا می کند.
noskheh.jpg
آدرس مرکز :<br> تهران،خیابان ملاصدرا<br>ابتدای شیرازی شمالی،<br>شماره 154
آدرس مرکز :
تهران،خیابان ملاصدرا
ابتدای شیرازی شمالی،
شماره 154
ساعات کاری مرکز :<br>  8 صبح تا 8 شب <br>
ساعات کاری مرکز :
8 صبح تا 8 شب