علت و درمان کشیدگی و پارگی رباط صلیبی زانو (ACL,PCL)

پارگی رباط صلیبی قدامی ACL

رباط صلیبی قدامی (ACL) ازجمله رباط‌های مهم داخلی مفصل زانو می‌باشد. رباط متقاطع قدامی یا رباط صلیبی قدامی باعث محدود کردن حرکت استخوان درشت‌نی به سمت جلو وحرکت استخوان ران به سمت عقب می شود. در واقع حرکات زانو را کنترل می کند و از حرکات اضافه در زانو جلوگیری می کند. آسیب دیدگی ACL زانو به پاره شدن رباط صلیبی قدامی زانو اطلاق می شود. که باعث کاهش ثبات زانو می شود.

پارگی رباط صلیبی قدامی ACL

پارگی رباط سلیبی زانو بیشتر در بین ورزشکاران رواج دارد و در ورزش هایی که نیاز به ایستادن و یا تغییر مسیر ناگهانی دارند ، از جمله بسکتبال ، فوتبال ، تنیس و والیبال بیشتر دیده می شود.

کشیدگی و پارگی رباط صلیبی زانو ممکن است نتیجه‌ای از آسیب، فشار زیاد، یا حرکات ناصحیح باشد. درمان این مشکلات بستگی به شدت آسیب و نوع مشکل دارد.

آسیب‌های ورزشی: فعالیت‌های ورزشی مانند بسکتبال، فوتبال، یا اسکی ریاضی‌های با ورزشکارانی که بیشتر از حد نیاز می‌زنند، ممکن است منجر به کشیدگی یا پارگی رباط صلیبی شوند.

تغییرات سنی: با پیشرفت سن، رباط‌ها ممکن است ضعیفتر شوند و آسیب‌پذیرتر به صدمات شوند.

شیوه حرکتی نادرست: حرکات نادرست و بی‌احتیاطی در ورزش‌ها یا فعالیت‌های روزمره می‌توانند به آسیب مجدد رباط صلیبی منجر شوند.

از علائم  این آسیب درد، تورم و عدم وجود ثبات در حالت ایستاده در فرد است. پارگی رباط صلیبی زانو درجات  مختلفی دارد و بر اساس شدت علائمو محدودیت ها متفاوت خواهد بود.که فرد باید در اولین فرصت به یک کلینیک فوق تخصص ارتوپد و یا یک کلینیک تخصصی پا مراجعه کند و توسط جراح فوق تخصص زانو معاینه شود.

 

مفصل زانو در جایی قرار دارد که انتهای استخوان ران (فمور) به بالای استخوان ساق پا (درشت نی) می رسد.

-.jpg

چهار رباط اصلی این دو استخوان را به هم متصل می کنند:

  • رباط جانبی داخلی (MCL) در امتداد داخل زانو قرار دارد. از خم شدن زانو به داخل جلوگیری می کند.
  • رباط جانبی جانبی (LCL) در امتداد بیرونی زانو قرار دارد. از خم شدن زانو به بیرون جلوگیری می کند.
  • رباط صلیبی قدامی (ACL) در وسط زانو قرار دارد. از لغزش استخوان ساق پا در جلوی استخوان ران جلوگیری می کند.
  • رباط متقاطع خلفی (PCL) با ACL کار می کند. از لغزش استخوان ساق پا به عقب در زیر استخوان ران جلوگیری می کند.
  • زنان بیشتر از مردان در معرض پارگی ACL هستند.

علائم پارگی رباط صلیبی قدامی ACL:

  از نشانه‌های آسیب‌دیدگیACL می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • معمولاً در هنگام آسیب صدایی از زانویشان شنیده شده است و بلافاصله فرد دچار زانو درد شدید می شود.
  • معمولاً در 2 ساعت اول پس از آسیب زانو متورم و گرم شده است.
  • احساس ضعف و بی‌ثباتی در زانوی فرد آسیب‌دیده و نیز اقرار به خالی کردن زانو در راه رفتن توسط بیمار.
  • عدم توانایی در قرار دادن وزن بدن روی یک نقطه، بدون درد.

اگر این نشانه ها به موقع درمان نشوند، اثرات آن در ماه ها یا سال های بعد خود را نشان می دهند که ممکن است باعث پیچ خوردن و یا ناتوانی در زانو شوند.پس در صورت مشاهده هر یک از این علائم از فعالیت خود دست بگید و به یک کلینیک پا در تهران مراجعه کنید و توسط متخصص زانو معاینه شوید.

علل پارگی رباط قدامی ACL:

این رباط به چند علت می‌تواند دچار آسیب شود:
  • تغییر مسیر سریع پا
  • توقف ناگهانی
  • فرود آمدن نادرست در هنگام پریدن روی زانوی خم
  • پایین آوردن سرعت دویدن ناگهانی
  • ضربه مستقیم به زانو

همانطور که گفته شد پارگی رباط صلیبی یک آسیب شایع در مفصل زانو است و معمولاً به دلیل ضربه، چرخش ناگهانی یا فشار غیرطبیعی بر روی زانو اتفاق می‌افتد. در زیر، علل اصلی پارگی رباط صلیبی را بررسی می‌کنیم:

ضربه مستقیم به زانو: بیشترین علت پارگی رباط صلیبی، ضربه مستقیم به زانو است. این ضربه می‌تواند از یک تصادف خودرو، ورزش‌های تماسی شدید و یا هر حادثه‌ای که باعث فشار ناگهانی بر زانو شود، ناشی می شود.
چرخش ناگهانی: چرخش ناگهانی و یا تغییر سریع جهت حرکت زانو می‌تواند باعث پارگی رباط صلیبی شود. این اتفاق ممکن است در ورزش‌هایی که نیاز به حرکات چرخشی ناگهانی دارند، مانند بسکتبال یا فوتبال، اتفاق بیفتد.
ورزش‌های سنگین: ورزش‌هایی سنگین و ورزشهایی که نیاز به حرکات چرخشی دارند، مثل فوتبال، بسکتبال، اسکی و هاکی، افزایش خطر پارگی رباط صلیبی را افزایش می دهند.
سن و فاکتورهای جسمی: با گذشت زمان و رسیدن به سنین بالاتر، رباط‌های صلیبی ضعیف‌تر می شوند. همچنین، وجود عواملی مانند ژنتیک، ساختار بدنی یا ضعف عضلات نیز می‌تواند احتمال پارگی رباط صلیبی را افزایش دهد.

مطالعات بسیاری نشان داده است که در برخی ورزش‌ها، پارگی رباط یا آسیب ACL در ورزشکاران زن از ورزشکاران مرد بیشتر است. پارگی رباط سلیبی زانو به علت وجود تفاوت در فیزیک زنان، قدرت عضلانی و کنترل عصبی عضلانی آنان است. از دیگر علل مطرح شده می‌توان به وجود تفاوت در نحوه قرار گرفتن لگن خاصره و اندام‌های تحتانی (پا)، بالا بودن میزان شلی رباط‌ها در زنان و تأثیر استروژن بر ویژگی‌های رباط‌ها اشاره کرد. 
-1.jpg

آسیب رباط صلیبی خلفی (PCL):

رباط صلیبی خلفی (PCL) پای بالایی شما را به ساق پای شما متصل می کند. اگرچه PCL شما قوی تر و بزرگتر از رباط صلیبی قدامی شما (ACL) است، باز هم ممکن است آسیب ببیند. افراد مبتلا به آسیب PCL ممکن است درد، تورم و علائم دیگر داشته باشند. درمان ها شامل گزینه های غیر جراحی و جراحی می باشد.

آسیب رباط صلیبی خلفی چگونه بر بدن من تأثیر می گذارد؟

آسیب PCL می تواند باعث آسیب خفیف، متوسط ​​یا شدید شود.جراح فوق تخصص زانو یا دکتر فوق تخصص ارتوپد آسیب های رباط صلیبی خلفی را در چهار دسته مختلف ارزیابی می کنند:

  • درجه پارگی جزئی در رباط وجود دارد.
  • درجه دوم. پارگی جزئی وجود دارد و رباط احساس شل شدن دارد.
  • درجه رباط کاملاً پاره شده و زانو ناپایدار است.
  • درجه PCL آسیب دیده و یک رباط دیگر زانو آسیب دیده است.

افراد مبتلا به آسیب رباط صلیبی خلفی ممکن است علائم کوتاه مدت یا طولانی مدت داشته باشند. به طور معمول، علائم طولانی مدت زمانی رخ می دهد که آسیب رباط صلیبی خلفی به آرامی در طول زمان ایجاد شود.

آیا می توانید با آسیب PCL راه بروید؟

بستگی دارد. در موارد خفیف، افراد ممکن است همچنان بتوانند راه بروند و علائم آنها کمتر قابل توجه باشد. با این حال، بسیاری از مردم پس از آسیب پارگی رباط سلیبی خلفی در راه رفتن مشکل دارند - به خصوص اگر آسیب شدید باشد.و بهتر است حتما به یک متخصص زانو در تهران مراجعه کنید.

آیا اشک پارگی رباط صلیبی خلفی درد دارد؟

به طور کلی، بله. درد یکی از علائم اصلی پارگی PCL است. ناراحتی ممکن است خفیف یا شدید باشد.

knee-ligament-injury-1.png

آسیب های رباط صلیبی خلفی چه کسانی را تحت تاثیر قرار می دهد؟

آسیب های رباط صلیبی خلفی ممکن است برای هرکسی اتفاق بیفتد، اما این آسیب ها به ویژه در میان اسکی بازان و ورزشکارانی که بیسبال، فوتبال یا فوتبال بازی می کنند رایج است و لازم به ذکر است که درمان پارگی رباط صلیبی زانو در ورزشکاران نیز زمان بر است.

آسیب های رباط صلیبی خلفی چقدر شایع است؟

آسیب های رباط متقاطع خلفی بسیار کمتر از پارگی ACL رباط صلیبی قدامی است. در واقع، آسیب های PCL کمتر از 20 درصد از آسیب های رباط زانو را تشکیل می دهد. معمولاً پارگی PCL همراه با آسیب های دیگر رباط اتفاق می افتد. پارگی PCL ایزوله حتی کمتر رایج است.

راه کارهای درمانی:

بسته به شدت آسیب دیدگی ایجاد شده درمان پارگی رباط صلیبی زانو می تواند متفاوت باشد. در بسیاری از موارد درمان رباط صلیبی زانو به وسیله ی جراحی رباط صلیبی پاره شده توسط جراح فوق تخصص زانو و سپس یک دوره ی کامل توان بخشی و تمرینات سبک برای برگداندن مفصل به حالت طبیعی خود انجام خواهد شد. درمانهای اولیه آسیب ACL شامل:
- استراحت: از قرار دادن وزن اضافه روی زانوی خودداری کنید. بهتر است برای راه رفتن از عصای زیر بغل استفاده کنید.
- استفاده از سرما: برای کمتر شدن درد روی زانوی خود یخ بگذارید.  این کار را هر 3-4 ساعت یکبار به مدت 20 تا 30 دقیقه در طی 2 تا 3 روز و یا تا زمانی که درد شما کاهش یافت انجام دهید.
-بانداژ: زانوی خود را محکم ببندید. برای کنترل و جلوگیری از تورم، زانوی خود را بوسیله باند، تسمه و یا ... محکم ببندید.
- بالا نگاه داشتن زانو: در هنگام نشستن و یا دراز کشیدن با قرار دادن یک بالشت زیر زانوی خود آن را از سطح بدن کمی بالا تر ببرید.
-استفاده از زانو بند: از زانو بند های طبی برای جلوگیری از آسیب های بیشتر استفاده کنید.
- استفاده از دارو: از مسکن های ضد التهاب استفاده کنید. استفاده از قرص هایی مانند ادویل (Advil)، آلو (Aleve) و یا مترین (Motrin) به کمتر شدن درد و التهاب زانو شما کمک می کند. اگر چه این دارو ها عوارض جانبی نیز دارند، اما استفاده کم از آنها ضرری ندارد مگر آنکه دکتر متخصص درد و متخصص زانو شما نظر متفاوتی داشته باشد.

فیزیوتراپی: تمرینات فیزیوتراپی می‌توانند به تقویت عضلات مهم اطراف زانو و بهبود استحکام و استقامت زانو کمک کنند. این تمرینات می‌توانند به کاهش درد و بهبود عملکرد زانو کمک کنند.

تزریق‌ مفصل: برخی از افراد ممکن است به تزریق‌های مفصلی (مثل کورتیزون) نیاز داشته باشند تا درد و التهاب را کاهش دهند.
انجام ورزشهای سبک: از تمرین ها و ورزش های کششی استفاده کنید، البته قبل از این کار با پزشک فوق تخصص زانو مشورت کنید.

عمل جراحی: در موارد جدی تر کشیدگی یا پارگی رباط صلیبی، عمل جراحی ممکن است لازم باشد. در این عمل، رباط ممکن است ترمیم یا جایگزین شود.

برای آسیب های عمیق و جدی رباط زانو، ممکن است به عمل جراحی توسط دکتر فوق تخصص ارتوپد یا فوق تخصص جراحی زانو برای ترمیم رباط احتیاج است.
مشاوره آنلاین
درمان به کمک ارایه اطلاعات به بیمار جدید ترین و کم هزینه ترین راه جهت ارتقای سطح سلامت و افزایش کیفیت زندگی افراد است.ما اینجا هستیم تا به شما در شناخت مشکلات و اختلالات اصلی ترین اندام حرکتی بدن به شما خدمات مشاوره کارشناسان مرکز پاپزشکی را ارائه دهیم.

مشاوره با ما

درمان به کمک ارایه اطلاعات به بیمار جدید ترین و کم هزینه ترین راه جهت ارتقای سطح سلامت و افزایش کیفیت زندگی افراد است. در اطلاعات درمانی آگاهی های لازم پیرامون وضعیت فعلی و راه کار های درمان و پیشگیری از بروز مجدد رخداد پاتولوژیک به بیمار آموزش داده شده و خود اوست که نقش محوری را در اصلاح وضعیت خود ایفا می کند.

نظرات و رضایتمندی مراجعین مرکز:

لطفا پیج اینستاگرام ما را دنبال کنید.

noskheh.jpg
آدرس مرکز :<br> تهران،خیابان ملاصدرا<br>ابتدای شیرازی شمالی،<br>شماره 154
آدرس مرکز :
تهران،خیابان ملاصدرا
ابتدای شیرازی شمالی،
شماره 154
ساعات کاری مرکز :<br>  8 صبح تا 8 شب <br>
ساعات کاری مرکز :
8 صبح تا 8 شب