رباط صلیبی قدامی (ACL) ازجمله رباطهای مهم داخلی مفصل زانو میباشد. رباط متقاطع قدامی یا رباط صلیبی قدامی باعث محدود کردن حرکت استخوان درشتنی به سمت جلو وحرکت استخوان ران به سمت عقب می شود. در واقع حرکات زانو را کنترل می کند و از حرکات اضافه در زانو جلوگیری می کند. آسیب دیدگی ACL زانو به پاره شدن رباط صلیبی قدامی زانو اطلاق می شود. که باعث کاهش ثبات زانو می شود.
پارگی رباط سلیبی زانو بیشتر در بین ورزشکاران رواج دارد و در ورزش هایی که نیاز به ایستادن و یا تغییر مسیر ناگهانی دارند ، از جمله بسکتبال ، فوتبال ، تنیس و والیبال بیشتر دیده می شود.
کشیدگی و پارگی رباط صلیبی زانو ممکن است نتیجهای از آسیب، فشار زیاد، یا حرکات ناصحیح باشد. درمان این مشکلات بستگی به شدت آسیب و نوع مشکل دارد.
آسیبهای ورزشی: فعالیتهای ورزشی مانند بسکتبال، فوتبال، یا اسکی ریاضیهای با ورزشکارانی که بیشتر از حد نیاز میزنند، ممکن است منجر به کشیدگی یا پارگی رباط صلیبی شوند.
تغییرات سنی: با پیشرفت سن، رباطها ممکن است ضعیفتر شوند و آسیبپذیرتر به صدمات شوند.
شیوه حرکتی نادرست: حرکات نادرست و بیاحتیاطی در ورزشها یا فعالیتهای روزمره میتوانند به آسیب مجدد رباط صلیبی منجر شوند.
از علائم این آسیب درد، تورم و عدم وجود ثبات در حالت ایستاده در فرد است. پارگی رباط صلیبی زانو درجات مختلفی دارد و بر اساس شدت علائمو محدودیت ها متفاوت خواهد بود.که فرد باید در اولین فرصت به یک کلینیک فوق تخصص ارتوپد و یا یک کلینیک تخصصی پا مراجعه کند و توسط جراح فوق تخصص زانو معاینه شود.
مفصل زانو در جایی قرار دارد که انتهای استخوان ران (فمور) به بالای استخوان ساق پا (درشت نی) می رسد.
چهار رباط اصلی این دو استخوان را به هم متصل می کنند:
از نشانههای آسیبدیدگیACL میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اگر این نشانه ها به موقع درمان نشوند، اثرات آن در ماه ها یا سال های بعد خود را نشان می دهند که ممکن است باعث پیچ خوردن و یا ناتوانی در زانو شوند.پس در صورت مشاهده هر یک از این علائم از فعالیت خود دست بگید و به یک کلینیک پا در تهران مراجعه کنید و توسط متخصص زانو معاینه شوید.
همانطور که گفته شد پارگی رباط صلیبی یک آسیب شایع در مفصل زانو است و معمولاً به دلیل ضربه، چرخش ناگهانی یا فشار غیرطبیعی بر روی زانو اتفاق میافتد. در زیر، علل اصلی پارگی رباط صلیبی را بررسی میکنیم:
ضربه مستقیم به زانو: بیشترین علت پارگی رباط صلیبی، ضربه مستقیم به زانو است. این ضربه میتواند از یک تصادف خودرو، ورزشهای تماسی شدید و یا هر حادثهای که باعث فشار ناگهانی بر زانو شود، ناشی می شود.
چرخش ناگهانی: چرخش ناگهانی و یا تغییر سریع جهت حرکت زانو میتواند باعث پارگی رباط صلیبی شود. این اتفاق ممکن است در ورزشهایی که نیاز به حرکات چرخشی ناگهانی دارند، مانند بسکتبال یا فوتبال، اتفاق بیفتد.
ورزشهای سنگین: ورزشهایی سنگین و ورزشهایی که نیاز به حرکات چرخشی دارند، مثل فوتبال، بسکتبال، اسکی و هاکی، افزایش خطر پارگی رباط صلیبی را افزایش می دهند.
سن و فاکتورهای جسمی: با گذشت زمان و رسیدن به سنین بالاتر، رباطهای صلیبی ضعیفتر می شوند. همچنین، وجود عواملی مانند ژنتیک، ساختار بدنی یا ضعف عضلات نیز میتواند احتمال پارگی رباط صلیبی را افزایش دهد.
آسیب رباط صلیبی خلفی (PCL):
رباط صلیبی خلفی (PCL) پای بالایی شما را به ساق پای شما متصل می کند. اگرچه PCL شما قوی تر و بزرگتر از رباط صلیبی قدامی شما (ACL) است، باز هم ممکن است آسیب ببیند. افراد مبتلا به آسیب PCL ممکن است درد، تورم و علائم دیگر داشته باشند. درمان ها شامل گزینه های غیر جراحی و جراحی می باشد.
آسیب رباط صلیبی خلفی چگونه بر بدن من تأثیر می گذارد؟
آسیب PCL می تواند باعث آسیب خفیف، متوسط یا شدید شود.جراح فوق تخصص زانو یا دکتر فوق تخصص ارتوپد آسیب های رباط صلیبی خلفی را در چهار دسته مختلف ارزیابی می کنند:
افراد مبتلا به آسیب رباط صلیبی خلفی ممکن است علائم کوتاه مدت یا طولانی مدت داشته باشند. به طور معمول، علائم طولانی مدت زمانی رخ می دهد که آسیب رباط صلیبی خلفی به آرامی در طول زمان ایجاد شود.
آیا می توانید با آسیب PCL راه بروید؟
بستگی دارد. در موارد خفیف، افراد ممکن است همچنان بتوانند راه بروند و علائم آنها کمتر قابل توجه باشد. با این حال، بسیاری از مردم پس از آسیب پارگی رباط سلیبی خلفی در راه رفتن مشکل دارند - به خصوص اگر آسیب شدید باشد.و بهتر است حتما به یک متخصص زانو در تهران مراجعه کنید.
آیا اشک پارگی رباط صلیبی خلفی درد دارد؟
به طور کلی، بله. درد یکی از علائم اصلی پارگی PCL است. ناراحتی ممکن است خفیف یا شدید باشد.
آسیب های رباط صلیبی خلفی چه کسانی را تحت تاثیر قرار می دهد؟
آسیب های رباط صلیبی خلفی ممکن است برای هرکسی اتفاق بیفتد، اما این آسیب ها به ویژه در میان اسکی بازان و ورزشکارانی که بیسبال، فوتبال یا فوتبال بازی می کنند رایج است و لازم به ذکر است که درمان پارگی رباط صلیبی زانو در ورزشکاران نیز زمان بر است.
آسیب های رباط صلیبی خلفی چقدر شایع است؟
آسیب های رباط متقاطع خلفی بسیار کمتر از پارگی ACL رباط صلیبی قدامی است. در واقع، آسیب های PCL کمتر از 20 درصد از آسیب های رباط زانو را تشکیل می دهد. معمولاً پارگی PCL همراه با آسیب های دیگر رباط اتفاق می افتد. پارگی PCL ایزوله حتی کمتر رایج است.
فیزیوتراپی: تمرینات فیزیوتراپی میتوانند به تقویت عضلات مهم اطراف زانو و بهبود استحکام و استقامت زانو کمک کنند. این تمرینات میتوانند به کاهش درد و بهبود عملکرد زانو کمک کنند.
تزریق مفصل: برخی از افراد ممکن است به تزریقهای مفصلی (مثل کورتیزون) نیاز داشته باشند تا درد و التهاب را کاهش دهند.عمل جراحی: در موارد جدی تر کشیدگی یا پارگی رباط صلیبی، عمل جراحی ممکن است لازم باشد. در این عمل، رباط ممکن است ترمیم یا جایگزین شود.