درد سیاتیک درد عصب است که به خاطر تحریک عصب سیاتیک ایجاد می شود. عصب سیاتیک ایجاد می شود. عصب سیاتیک طویل ترین عصب بدن است.که توسط متخصص دردکمر در کلینیک فوق تخصص دیسک کمر درمان می شود. این عصب از ناحیه کمری شروع و تا انتهای اندام تحتانی امتداد دارد. درد سیاتیک معمولا در قسمت تحتانی کمر پشت ران و گاهی پشت ساق احساس می شود. درمان سیاتیک بستگی به علت ایجاد و شدت درگیری دارد در بیشتری موارد معمولا بدون روش های غیر جراحی درمان پذیر است اما افرادی که دچار عدم کنترل دفع با ضعف در اندام تحتانی شوند ممکن است برای درمان نیاز به جراحی داشته باشند.
درد سیاتیک چه حسی دارد؟
افراد درد سیاتیک را بسته به علت آن به روش های مختلفی توصیف می کنند. برخی از افراد درد را به صورت درد شدید، تیراندازی یا تکانهای درد توصیف میکنند. دیگران این درد را به عنوان "سوزش"، "الکتریکی" یا "خنجر زدن" توصیف می کنند.
درد ممکن است دائمی باشد یا ممکن است بیاید و برود. همچنین، درد معمولاً در ساق پا در مقایسه با کمر شدیدتر است. اگر برای مدت طولانی بنشینید یا بایستید، هنگام ایستادن و زمانی که قسمت بالایی بدن خود را بچرخانید، ممکن است درد بدتر شود. حرکت اجباری و ناگهانی بدن مانند سرفه یا عطسه نیز می تواند درد را بدتر کند.
آیا سیاتیک در هر دو پا رخ می دهد؟
سیاتیک معمولاً فقط یک پا را در یک زمان درگیر می کند. با این حال، ممکن است سیاتیک در هر دو پا رخ دهد. این به سادگی این است که عصب در امتداد ستون فقرات در کجا فشرده می شود.
تنگی کانال نخاعی کمر:
نوعی اختلال فشار عصبی که موجب تنگی کانال نخاعی میگردد که اکثرا در اشخاص سالمند بروز میکند درد پایی همچون درد سیاتیکی امکان دارد در اثر تنگی نخاع کمر رخ دهد. کمردرد به طور معمول وضعیتی میباشد که معمولا با انجام اعمالی همانند راه رفتن یا ایستادن نمایان میگردد و با نشستن التیام میگیرد ریشه های عصب نخاعی از طناب نخاعی به وسیله گذرگاههایی به اسم فورامینای عصبی که تشکیل شده از رباط و استخوان میباشد به شکل شاخه هایی خارج میگردد میان هر مجموعه از بخشهای مهره ای که در سمت چپ و راست جای دارد، یک فرامین وجود دارد ریشه های عصب از این دهانه ها گذر میکند و به خارج از ستون فقرات کشیده میگردد تا به سایر بخش های بدن برسند.
در زمان رخ دادن آسیب تنگی کانال نخاعی این گذرگاه ها باریک بسته شده و به دنبال آن موجب فشرده سازی عصب میگردد از این جهت از واژه تنگی فرم امین هم بکار برده میشود.
درد به صورت انتشاری است و از کمر و لگن شروع و به پا انتشار می یابد.
می تواند باعث ایجاد علائم سیاتیک شود.
ریسک فاکتورها:
بعضی ریسک فاکتور ها می تواند باعث بروز سیاتیک شود:
درمان کمر درد برای سیاتیک استراحت است. (برای استراحت بهتر است یا به پهلو بخوابید و بالشی بین زانوها قرار دهید و یا حالت طاق باز خوابیده و بالشی زیر زانو ها قرار دهید.)
در صورت وجود اختلالات ساختاری استفاده از کفی و کفش مناسب می تواند به کاهش فشار روی عصب سیاتیک در مهره ها کمک
می کند.
در صورت عدم درمان و کاهش درد بهتر است توسط فوق تخصص دیسک کمر معاینه شوید تا درمان های تخصصی تر برای شما تجویز گردد.
دارو درمانی:
داروهایی که ممکن است برای درمان ساتیک تجویز شود شامل:
فیزیوتراپی:
بعد از بهبود درد حاد, متخصص دیسک کمر در تهران یک دوره توانبخشی, فیزیوتراپی برای پیشگیری از درد های آتی و بهبود علائم تجویز می کند, که شامل ورزش برای اصلاح ساختار, تقویت عضلات و بهبود انعطاف پذیری می باشد.
تزریق استروئید:
در بعضی موارد, دکتر فوق تخصص دیسک کمر ممکن است داروی کورتیزوئید در محل تزریق کند, این دارو به کاهش درد و کنترل التهاب اطراف عصب کمک می کند. تاثیر آن تا چند ماه ماندگار است. تعداد دفعات تزریق آن محدود است زیرا بر اثر تزریق زیاد عوارض دارویی جدی می تواند برای فرد ایجاد شود.
جراحی:
اگر سایر درمان ها موثر نباشند و درگیری عصب باعث ضعف عضلانی, کاهش کنترل دفع و ایجاد اختلال در فعالیت های روزمره شود, جراحی به عنوان روش درمان نهایی برای فرد تجویز می شود.
یوگا و تمرینات آرامبخش:
تمرینات یوگا و تمرینات آرامبخش میتوانند به کاهش تنش عضلات و افزایش انعطاف پذیری کمک کنند. حرکات کنترلی و آرامشبخشی که در یوگا انجام میشود، به تسکین درد و بهبود وضعیت عصب سیاتیک کمک میکند.
تغییر در الگوی زندگی روزانه:
اصلاح الگوهای زندگی، از جمله تغییر در نحوه نشستن، بلند کردن اشیاء، و حتی تغذیه، میتوانند به بهبود علائم عصب سیاتیک کمک کنند.
در درمان و پیشگیری از درد رگ و عصب سیاتیک، ترکیبی از روشهای فیزیکی، ذهنی، و روانشناختی لازم است. همچنین، همکاری فعال با پزشک و متخصصان مختلف، از جمله فیزیوتراپیست و متخصص تغذیه، میتواند به بهبود علائم و ارتقاء کیفیت زندگی کمک کند. به یاد داشته باشید که هر فرد ممکن است نیازهای منحصر به فردی داشته باشد، بنابراین برنامه درمانی بایستی مختص بیمار شود.پیشگیری:
یکی از راهکارهای مهم در مدیریت درد رگ و عصب سیاتیک، پیشگیری از حادثه است. افراد میتوانند از روشهای زیر برای کاهش خطر حادثه استفاده کنند
۱. تمرینات تقویتی منظم:
انجام تمرینات تقویتی برای بهبود استحکام عضلات و حفظ استقامت فیزیکی.
۲. انجام ورزشهای مناسب:
انجام ورزشهایی مانند شنا یا دوچرخهسواری که فشار بر کمر را کاهش دهند.
۳. حفظ وزن مناسب:
حفظ وزن به حدی که فشار بر کمر افزایش نیافته و استخوانها و عضلات تحت فشار نباشند.
۴. استفاده از تکنولوژی مدرن:
بهرهگیری از تکنولوژیهای مدرن برای کاهش فشارهای ناشی از نحوه استفاده از دستگاههای الکترونیکی و کامپیوتر.
آیا سیاتیک به طور ناگهانی رخ می دهد یا ایجاد آن زمان می برد؟
سیاتیک می تواند به طور ناگهانی یا تدریجی ظاهر شود. بستگی به علت دارد. فتق دیسک می تواند باعث درد ناگهانی شود. آرتریت در ستون فقرات به آرامی در طول زمان ایجاد می شود.
سیاتیک چقدر شایع است؟
سیاتیک یک شکایت بسیار شایع است. حدود 40 درصد از مردم در ایالات متحده در طول زندگی خود سیاتیک را تجربه می کنند. کمردرد سومین دلیل رایجی است که مردم به فوق تخصص دیسک کمر در کلینیک فوق تخصص دیسک کمر مراجعه می کنند.